REDUCERE DE PRET!!

REDUCERE DE PRET!!

Anuntul din 7 aprilie al premierului Victor Ponta referitor la reducerea TVA i-a unit pe toti 'actorii' din piata, de la producatori, procesatori, retaileri si autoritati, iar declaratiile de sustinere nu au intarziat sa apara.

"In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, evident la presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Nationala, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia, si astazi vom aproba ordonanta de urgenta prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de baza, absolut toate produsele agro-alimentare din Romania vor avea o cota de TVA de 9%. Si toate bauturile nealcoolice", a spus Victor Ponta, in sedinta de Guvern din 7 aprilie.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, unul dintre sustinatorii de baza ai acestui proiect, considera ca reducerea TVA la alimente va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat. Scaderea TVA la alimente de la 24% la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei in acest an.

"Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat. (...) Este calculat un deficit teoretic, pentru ca eu nu cred ca va exista un deficit de incasari la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem in acest an. Daca vom relansa consumul, asa cum sper eu, cu siguranta incasarile vor acoperi acest deficit, daca nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate si cu acele controale, sunt convins ca, daca reusim sa fiscalizam o cantitate cat mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odata cu aplicarea acestei masuri", a spus Constantin.

Semnalul dat de guvernati a adus o reactie si din partea exportatorilor romani care considera ca reducerea TVA la alimente poate constitui un stimulent in balanta comerciala cu produse agroalimentare, in special a celor cu grad superior de prelucrare oferite la export.

"Faptul ca de doi ani, in 2013 si 2014, Romania a reusit dupa mai bine de doua decenii sa refaca balanta comerciala si sa intre pe excedent, e un lucru pozitiv, iar dupa masura de ieri (n.r. 7 aprilie) este posibil ca excedentul de anul trecut, de 500 milioane euro al balantei cu produse agroalimentare, sa fie marit atat in acest an, dar mai ales in anul urmator", a explicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aprecia ca reducerea TVA la alimente, incepand cu 1 iunie 2015, se poate traduce 100% in scaderea preturilor daca nu vor fi intelegeri intre comercianti si va exista transparenta in privinta preturilor produselor vizate de decizie.

"Transmisia modificarii TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza...(preturile nu scad - n.r)", a explicat recent Mugur Isarescu.

In data de 14 mai, Consiliul fiscal a avizat favorabil, dar cu unele rezerve, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, care extinde sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant.

Principala sursa indicata de catre Guvern pentru acoperirea golului de venituri generat de extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% este reprezentata de incasarile suplimentare din imbunatatirea activitatii de colectare a taxelor si impozitelor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

'Consiliul fiscal nu poate valida fara rezerve ca impactul financiar al extinderii sferei de aplicare a cotei reduse de TVA incepand cu 1 iunie 2015 a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu. Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 2,44 miliarde lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de sase luni de executie in standarde cash), de 5,17 miliarde lei in 2016, de 5,51 miliarde lei in 2017, de 5,87 miliarde lei in 2018. Efectele de runda a doua generate de aceasta masura (provenite din cresterea economica suplimentara) sunt evaluate de Guvern la circa un miliard de lei in 2015 si circa 1,8 miliarde lei in perioada 2016 - 2018', precizau, intr-un comunicat, reprezentantii Consiliului fiscal.

Patronatele si sindicatele din industria alimentara au vazut numai beneficii prin implementarea acestei masuri, atat pentru business-ul lor cat si pentru consumatori, mai ales ca unele dintre ele se lupta de ani de zile cu evaziune de peste 40% din piata cum este situatia din industria carnii si chiar de 50-60% din piata la legume fructe.

"De la 1 iunie pretul scade real prin reducerea TVA la 9% la orice fel de produs alimentar, nu numai la carne, lapte sau fructe. Pana si semintele sunt prinse, alunele, dulciurile, tot, cu exceptia bauturilor alcoolice.(...) In primele zile dupa reducerea TVA se va vedea o scadere a preturilor de 15%, dar pentru ca toate cresc in Romania exista posibilitatea ca din cele 15 procente sa se piarda, pana la sfarsitul anului, cel mult 5%. Va ramane insa o scadere de preturi de cel putin 10%", a spus, la inceputul lunii aprilie, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, la finalul unei intalniri la Ministerul Agriculturii.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara "Sindalimenta", Dragos Frumosu, sublinia ca evaziunea fiscala din industria alimentara s-ar putea diminua cu 30-40% dupa reducerea TVA la alimente la 9%, dar s-ar putea ajunge si la aproape 70%, daca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va continua controalele si va inaspri amenzile.

Primul beneficiu al reducerii TVA la alimente, in opinia acestuia, este insa cel legat de ieftinirea alimentelor tinand cont ca in veniturile lunare ale unui roman cheltuielile cu mancarea se situeaza intre 40 si 60%.

"Oamenii ar putea sa faca lunar o economie intre 150 si 300 de lei prin reducerea pretului la alimente. In felul acesta un pensionar isi poate acoperi si medicamentele, iar un salariat are posibilitatea sa isi mai cumpere si altceva, nu neaparat mancare. Eu cred ca masura de reducere a TVA conduce la reducerea pretului si are efecte, in afara celui legat de nivelul de trai al populatiei, si asupra consumului, pentru ca numai in urma acumularii de economii putem merge si catre consum. Nu in ultimul rand, vor creste vanzarile si odata cu ele si firmele vor avea un profit mai bun si probabil vor fi si salarii un pic mai bune pentru angajatii din industria alimentara", a explicat Frumosu.

Desi marii retailerii, care detin 70-80% din piata de comert din Romania, si-au luat 'angajamentul' ca efectele reducerii cotei TVA se vor vedea si la raft, producatorii si procesatorii de alimente au reclamat faptul ca hipermarketurile au crescut preturile imediat dupa anuntul scaderii TVA si au solicitat autoritatilor sa tina zona comerciala sub control, pentru ca ei au tot felul de parghii prin care "doar se fac ca reduc pretul".

Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a semnalat ca unele hipermarketuri incearca sa renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de pret, ca urmare a aplicarii cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie.

"Unele hipermarketuri incearca sa renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o smecherie aici si trebuie sa nu o acceptam. Adica ei se afiseaza ca reduc pretul la raft cu 12% sau cu cat o fi din TVA, iar in schimb cer taxe suplimentare si majorarea taxelor existente ca sa suplineasca aceasta diferenta. Deja avem doua semnale foarte importante si o sa sesizam Consiliul Concurentei si toate organele statului pentru ca nu este posibil sa faca asa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta", a spus Aurel Popescu.

Reactiile retailerilor nu au intarziat sa apara, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Delia Nica, afirmand ca nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor produselor alimentare la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.

In acest context, au fost invitati oficiali ai MADR si ANPC sa viziteze marile lanturi de magazine din Bucuresti pentru a vedea cum se formeaza preturile, care este situatia la raft si chiar sa urmareasca personal evolutia unor preturi la produsele alimentare de baza.

Nu in ultimul rand, retailerii au sustinut, cel putin la nivel declarativ, demersul autoritatilor de a-i sanctiona pe cei care nu vor respecta "regula jocului" inainte de reducerea TVA la alimente la 9%, iar unele lanturi de magazine au fost de acord, fie sa afiseze doua preturi la raft, cu TVA 24 si cu TVA 9%, fie "sa le inghete".

"Cora, Kaufland, Selgros si Carrefour si-au luat angajamentul de afisare la raft a pretului vechi/pretul nou, incepand cu 1 iunie 2015, iar Billa, Metro, Profi, Auchan vor lua o decizie privind etichetarea la raft pret vechi/ pret nou, in zilele urmatoare. De asemenea, pentru inghetarea preturilor pana la intrarea in vigoare a noii legislatii cu privite la reducerea TVA la 9% si incurajarea promovarii produselor romanesti s-au angajat Carrefour, Auchan, iar Kaufland i-a in calcul aceasta propunere", se arata intr-un raport intocmit de Ministerul Agriculturii si prezentat Guvernului in data de 6 mai.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca institutia pe care o conduce va cauta sa identifice orice comportament ilegal si orice intelegere intre agentii economici, care ar putea impiedica scaderea preturilor.

Chiritoiu considera ca reducerea la 9% a TVA la alimente se va regasi in pretul produselor la raft, deoarece in Romania exista o concurenta puternica la nivelul retailerilor, mult mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene.

Cu doar cateva zile inainte de reducerea TVA la alimente si dupa mai multe controale efectuate de autoritati in luna mai si rapoarte intocmite de MADR, Autoritatea nationala de concurenta si ANPC, in cele mai multe magazine din Bucuresti se pot vedea la raft multe produse care au deja afisate doua preturi - unul cu TVA 24%, altul cu 9%, insa deocamdata ele sunt vandute ca fiind la promotie pentru ca, oficial, masura intra in vigoare pe 1 iunie.

Astfel, lantul de supermarketuri Profi, a decis inca din 30 aprilie, sa reduca anticipat TVA la alimente, la cel putin 100 de produse alimentare, fiind totodata deschis efectuarii unei unei analize din partea unui expert al Ministerului Agriculturii pe partea taxelor de intrare impuse producatorilor romani.

Din 28 mai, cu doar patru zile inainte ca taxa sa fie redusa, si Carrefour Romania a anuntat ca sustine, in avans, reducerea TVA la zeci de mii de produse, de la produse alimentare de baza (carne, lapte, oua, legume fructe, peste), pana la produse de cofetarie si patiserie, inghetata, cafea, ceai, sucuri sau mancare pentru animale.

Totodata, reprezentantii Cora Romania afirma ca incepand cu 1 iunie 2015, pretul la raft al tuturor produselor alimentare va scadea in consecinta, afisand in toate magazinele sale atat pretul vechi, valabil pentru un TVA de 24%, cat si pe cel nou, aferent unui TVA de 9%. De asemenea, reducerea de TVA va fi semnalizata prin panouri si alte mijloace de comunicare prezente pe suprafata de vanzare care vor exemplifica, matematic, modul in care preturile vor scadea, cu 12,09%, ca urmare a reducerii taxei pe valoare adaugata.

Daca unele magazine vand deja produse care au doua preturi pe eticheta, altele au anuntat ca la 1 iunie vor vinde alimente la pret fix, fara zecimale si aici este vorba de lantul de supermarketuri Lidl, in timp ce grupul Auchan a anuntat ca reduce preturile anticipat cu 12 procente inca din 21 mai.

Chiar daca estimarile analistilor nu sunt in totalitate optimiste in ceea ce priveste efectul pe termen lung de ieftinire a alimentelor in urma cotei reduse de TVA, majoritatea romanilor (87%) crede ca vor scadea preturile dupa reducerea TVA la alimente.

Analistii considera ca semnalul dat de reducerea TVA va avea consecinte pozitive in stimularea consumului, principalul motor al economiei, marii castigatori ai bataliei preturilor fiind retailerii, ale caror afaceri ar putea primi un impuls semnificativ estimat intre 15 si 20% numai in 2015.

 

 

SURSA - http://stirileprotv.ro/

2015-06-04 Home 0 884
Tag: TVA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Blog categories

Tags

TVA

Latest Comments

No comments

Blog archives

Compare
Continue shopping Compare

has been added to your wishlist.

Continue shopping My wishlists